At skabe nye venskaber som voksen kan være en udfordring. Mens vi som børn og unge ofte møder mennesker naturligt gennem skole, uddannelse og forskellige interessefællesskaber, oplever mange, at det er blevet sværere at finde venner som voksne. I dette indlæg har jeg derfor samlet forskellige forslag til, hvor du kan møde nye potentielle venner og hvordan I kan gå fra det første hej til at udvikle et ægte venskab
Venskaber i voksenlivet – Derfor er det svært
Som voksne kan det være udfordrende at opbygge nye venskaber af flere årsager:
Uddannelse, flytninger og familiestiftelse er nogle af de faktorer, der gør det svært at prioritere venskaberne lige så højt som tidligere. Og det er faktisk en helt naturligt, for tætte venskaber tager tid at udvikle, og den tid er det ikke altid mulig at afsætte, når man har etableret sig.
Når mange i 30’erne får fuldtidsarbejde, familie og hus, befinder man sig i en livsfase, hvor det kan være svære at finde tiden og overskuddet til at indgå i et nyt venskab. For den tid vi bruger der, går jo bl.a. fra vores parforhold, børn og hverdagens praktiske gøremål.
Samtidig er der ofte ikke de samme indbyggede muligheder for at danne venskaber som tidligere i livet, hvor vi naturligt mødte nye mennesker igennem skole og fritidsinteresser. Som voksen kræver det derfor ofte en ekstra indsats for at opsøge nye potentielle venner. Med den ekstra indsats følger frygten for afvisning eller følelsen af at være uden for i sociale sammenhænge, og det kan i sig selv være en barriere for at opsøge nye venskaber.
Sådan bliver du venskabsparat
At opbygge et nyt venskab kræver basalt set to ting:
1) en invitation som gør at man mødes uden for den ramme som ellers var givet 2) langvarigt samvær.
For at udvikle et venskab kræver det, at begge parter ønsker det og vælger hinanden til. Først når begge parter har valgt hinanden til, bliver venskabet et faktum. I praksis sker det, når venner begynder at bruge tid og foretage aktiviteter sammen. Det er én ting at møde en person, man kunne tænke sig at blive ven med. Noget andet er at tage initiativet til at invitere den anden til at ses uden for de gængse rammer. Det er dette aktive valg og initiativtagen, der kan være sårbart, for i enhver invitation ligger risikoen for afslag.
Men hvor lang tid tager det så at blive venner? Det har den amerikanske professor Jeffrey Hall faktisk undersøgt. Baseret på to undersøgelser, som han har gennemført med folk, der er flyttet for nylig, og studerende, der lige er startet på universitetet, konkluderer han, at det tager omkring 50 timer at gå fra at være bekendt til at blive gode bekendte (Casual friend). Derudover kræves der yderligere 90 timer for at udvikle sig til venner og cirka 100 timer mere for at opnå et nært venskab. Dette gælder dog kun, hvis det er fritiden, der tilbringes sammen. Hvis relationen opbygges i arbejds- eller studietiden, kræver det endnu længere tid, før venskabet udvikler sig.
Selvom vi ofte tænker på venskaber som noget, der opstår af sig selv, når vi oplever den rette kemi med et andet menneske, er det også muligt at lære at blive mere venskabsparat:
Overvej hvad du søger i nye venskaber
Det første, du skal gøre dig klar, er hvad du søger i en ny ven. Som mennesker har vi nemlig forskellige sociale behov. Vi har f.eks. både brug for nogen at have det sjovt med, nogen at dele vores interesser med og nogen at tale fortroligt med. Måske har du mange tætte venner fra tidligere, men ingen som deler dine interesser. Det kan også være, at du har mange venner med kæreste og børn, men ingen singlevenner at gå i byen med. At have en idé om, hvad du leder efter, kan gøre det lettere at identificere potentielle venner, der passer til dine ønsker og behov.
Vær åben og nysgerrig
At være åben og nysgerrig over for nye mennesker og deres perspektiver er afgørende for at skabe nye venskaber. Vær opmærksom på, hvordan du hilser på folk, spørg nysgerrigt ind til deres historier og anerkend deres synspunkter, også selvom de måske ikke stemmer 100 % overens med dine egne. Vi har en naturlig tilbøjelighed til at vælge venner, der ligner os selv, men prøv at vær åben for at udforske forskellige slags mennesker, da diversitet ofte fører til spændende og givende venskaber.
Vær modig og tag initiativ
At opbygge venskaber kræver mod og initiativ. Vær villig til at træde ud af din komfortzone, start den første samtale og tag det første initiativ til at invitere den anden på en kop kaffe. Vær ikke bange for at tage det første skridt, da mange mennesker kan være lige så ivrige efter nye venskaber som du er. Og selv hvis ikke de er, vil det oftest tolkes som et kompliment, når et andet menneske rækker ud og viser interesse.
Lyt aktivt og del også ud af dig selv
At være en god lytter er nøglen til at skabe meningsfulde relationer. Vis ægte interesse for andre mennesker, lyt til deres historier og oplevelser, og vær til stede i samtalen. Samtidig er det også vigtigt at dele ud af dig selv – fortæl om dine interesser, perspektiver og historier. Det er kun når vi både formår at lytte og dele ud af os selv, at vi kan lære hinanden at kende.
Hvor finder man nye venner?
At være venskabsparat handler meget om den indstilling du går ind til det med, men det handler også om at opsøge nye steder som fordrer venskabsdannelse. Så nu til det store spørgsmål: Hvor finder man nye venner?
1. Start til en ny hobby og opsøg potentielle venner med fælles interesser
Engager dig i en ny sport, hobby eller fritidsinteresse, hvor du helt naturligt vil møde nye ansigter og potentielle venner. Når du deltager i noget, du virkelig går op i, som f.eks. en sportsklub, danseundervisning eller en keramikklub, har du mulighed for at møde folk med samme interesser som dig. Det skaber en naturlig dialog og samtalestarter om det, I har til fælles, og der er automatisk inkluderet en aktivitet, I kan lave sammen.
2. Deltag i events og kurser
Hvis du ikke er helt klar til at optage en ny hobby, kan en mindre tidskrævende indgangsvinkel også være at deltage i kurser eller events. I de fleste byer finder du bl.a. caféer, barer og aftenskoler, som arrangerer forskellige events, hvor der vil være mulighed for at falde i snak med sidemanden, som med stor sandsynlighed deler nogle af de samme interesser som dig.
I Aarhus har vi f.eks. den kreative Cafe Nifty, som tilbyder kreative kurser og event, og Vinbaren BARe Vin hvor det er muligt at møde nye mennesker over et glas vin.
3. Find nye venner og fællesskaber igennem forskellige apps og hjemmesider
I dag er det ikke kun en kæreste, man kan finde online, der er nemlig også kommet flere apps og digitale opslagstavler, hvor man kan finde fællesskaber og møde nye potentielle venner.
Gå f.eks. på opdagelse hos:
Boblberg.dk – På Boblberg rækker tusindevis af brugere ud til hinanden med samme formål om at starte nye fællesskaber og venskaber. Her kan du oprette opslag på den digitale opslagstavle (såkaldte bobler), hvor du kan søge alt fra nye venner og veninder til en ny træningsmakker, kreaklub eller nogle at tage på vandreture med – det er stort set kun fantasien, der sætter grænser. Du kan også tjekke andres bobler ud og række ud til dem, som virker spændende og har samme interesser som dig selv.
Genlydaarhus.dk – Dette er et lokalt initiativ med base i Aarhus. Her kan du oprette en profil og scrolle dig igennem forskellige sociale opslag på den digitale opslagstavle, hvor folk i alle aldre efterspørger nye venner og fællesskaber. Det gode ved platforme som Genlyd er, at alle er i samme båd. Man bliver taget godt imod, for alle er interesseret i det samme ; at møde nye mennesker og skabe grobund for at nye venskaber kan blomstre. Hvis du selv ønsker at skabe et nyt fællesskab kan du endda ansøge om GENLYD-puljen og søge støtte til initiativer og fællesskaber, der bringer nye mennesker sammen.
Bumble BFF – Bumble er egentlig originalt en datingapp, men har også udviklet en version til venskaber kaldet Bumble for Friends (Bumble BFF). Her kan du i ægte dating-app stil swipe dig igennem forskellige venne-profiler, hvor du kan læse nærmere om både interesser, stjernetegn, livssituation m.v.
4. Opsøg nye fællesskaber igennem forskellige facebookgrupper
Facebookgrupper inden for specifikke emner og interesseområder kan også være en udmærket måde at komme i kontakt med nye mennesker på. Der findes endda også facebookgrupper, hvis specifikke formål er at skabe nye venskaber.
5. Engager dig i frivilligt arbejde og mød nye mennesker
At give noget af din tid til frivilligt arbejde er ikke kun givende for samfundet, men det er også en fremragende måde at møde nye mennesker på. Uanset om det er ved at hjælpe på et dyreinternat, være frivillig i en bar eller støtte en velgørenhedsorganisation, kan du møde andre, der deler dit engagement for en sag eller formål.
Tag eksempelvis et kig hos Frivilligjob.dk, hvor du finder Danmarks største jobportal for frivilligt arbejde inden for mange forskellige emner.
6. Tag på højskoleophold
Man finder næppe et sted, hvor folk er mere venskabsparate end på højskoler. De fleste er selvfølgelig kommet for at lære noget, men mange tager også på højskole netop for at danne nye venskaber.
På hojskolerne.dk finder du en oversigt over ca. 70 godkendte højskoler rundt i landet, med vidt forskellige fokusområder og kurser. Det er en oplagt mulighed for at opsøge nye venskaber, fordi det giver en ret unik mulighed for at være så intensivt sammen uden bagtanker og forstyrrelser. Og er økonomien og tiden ikke til at tage et halvt år ud af kalenderen, findes der også kortere kurser og højskoleophold på blot en uge.
7. Øv dig på at møde nye mennesker hos Ventilen
Hvis ensomheden er vokset sig så stor, at det virker helt uoverskueligt at skulle række ud til nye mennesker, kan det være gavnligt at søge hjælp andre steder. Ventilen er en landsdækkende frivillig social ungdomsorganisation, som arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. De har 22 lokale tilbud fordelt over 20 byer, hvor unge øver sig i at møde nye mennesker i et trygt og ungt fællesskab, hvor der er arrangeret hyggelige aktiviteter, man kan samles om.
8. Genoptag gamle venskaber
En sidste og oplagt mulighed er at genoplive gamle venskaber eller udvikle de venskaber du har i forvejen. Nogle gange mister vi kontakten med gode folk, selvom det faktisk ikke var det vi ønskede. Det kan være pga. udefrakommende omstændigheder, så som flytning, jobskifte eller familieforøgelse. De skiftende omstændigheder gør, at vilkårene for venskabet forandres og derfor skal venskabet også gentænkes hvis vi ønsker at bevare det. Måske kan I ikke længere ses så ofte som tidligere og måske kræver det, at en har en baby med på armen – Men måske kan I også finde på nye måder at være sammen på som tilgodeser begges behov.
Det er præcis ud fra denne grundtanke om venskaber i forandring, at ideen om FriendBox er opstået – En serie af temabaserede oplevelsesbokse som hjælper venner til at afprøve nye aktiviteter sammen og til at forventningsafstemme, udvikle og hylde venskabet.
Vælg muligheder
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Show more
At få nye venner som voksen kræver en indsats, men det er absolut muligt. Det er vigtigt at huske, at venskaber kan komme i mange former og størrelser. At have en varians af venner med forskellige interesser og baggrunde kan berige dit liv på mange måder. Så vær åben, vær tålmodig og gå efter det, der får dig til at føle dig forbundet med andre mennesker.
Hvordan får man nye venner som voksen?
At skabe nye venskaber som voksen kan være en udfordring. Mens vi som børn og unge ofte møder mennesker naturligt gennem skole, uddannelse og forskellige interessefællesskaber, oplever mange, at det er blevet sværere at finde venner som voksne. I dette indlæg har jeg derfor samlet forskellige forslag til, hvor du kan møde nye potentielle venner og hvordan I kan gå fra det første hej til at udvikle et ægte venskab
Venskaber i voksenlivet – Derfor er det svært
Som voksne kan det være udfordrende at opbygge nye venskaber af flere årsager:
Uddannelse, flytninger og familiestiftelse er nogle af de faktorer, der gør det svært at prioritere venskaberne lige så højt som tidligere. Og det er faktisk en helt naturligt, for tætte venskaber tager tid at udvikle, og den tid er det ikke altid mulig at afsætte, når man har etableret sig.
Når mange i 30’erne får fuldtidsarbejde, familie og hus, befinder man sig i en livsfase, hvor det kan være svære at finde tiden og overskuddet til at indgå i et nyt venskab. For den tid vi bruger der, går jo bl.a. fra vores parforhold, børn og hverdagens praktiske gøremål.
Samtidig er der ofte ikke de samme indbyggede muligheder for at danne venskaber som tidligere i livet, hvor vi naturligt mødte nye mennesker igennem skole og fritidsinteresser. Som voksen kræver det derfor ofte en ekstra indsats for at opsøge nye potentielle venner. Med den ekstra indsats følger frygten for afvisning eller følelsen af at være uden for i sociale sammenhænge, og det kan i sig selv være en barriere for at opsøge nye venskaber.
Sådan bliver du venskabsparat
At opbygge et nyt venskab kræver basalt set to ting:
1) en invitation som gør at man mødes uden for den ramme som ellers var givet
2) langvarigt samvær.
For at udvikle et venskab kræver det, at begge parter ønsker det og vælger hinanden til. Først når begge parter har valgt hinanden til, bliver venskabet et faktum. I praksis sker det, når venner begynder at bruge tid og foretage aktiviteter sammen. Det er én ting at møde en person, man kunne tænke sig at blive ven med. Noget andet er at tage initiativet til at invitere den anden til at ses uden for de gængse rammer. Det er dette aktive valg og initiativtagen, der kan være sårbart, for i enhver invitation ligger risikoen for afslag.
Men hvor lang tid tager det så at blive venner? Det har den amerikanske professor Jeffrey Hall faktisk undersøgt. Baseret på to undersøgelser, som han har gennemført med folk, der er flyttet for nylig, og studerende, der lige er startet på universitetet, konkluderer han, at det tager omkring 50 timer at gå fra at være bekendt til at blive gode bekendte (Casual friend). Derudover kræves der yderligere 90 timer for at udvikle sig til venner og cirka 100 timer mere for at opnå et nært venskab. Dette gælder dog kun, hvis det er fritiden, der tilbringes sammen. Hvis relationen opbygges i arbejds- eller studietiden, kræver det endnu længere tid, før venskabet udvikler sig.
Selvom vi ofte tænker på venskaber som noget, der opstår af sig selv, når vi oplever den rette kemi med et andet menneske, er det også muligt at lære at blive mere venskabsparat:
Overvej hvad du søger i nye venskaber
Det første, du skal gøre dig klar, er hvad du søger i en ny ven. Som mennesker har vi nemlig forskellige sociale behov. Vi har f.eks. både brug for nogen at have det sjovt med, nogen at dele vores interesser med og nogen at tale fortroligt med. Måske har du mange tætte venner fra tidligere, men ingen som deler dine interesser. Det kan også være, at du har mange venner med kæreste og børn, men ingen singlevenner at gå i byen med. At have en idé om, hvad du leder efter, kan gøre det lettere at identificere potentielle venner, der passer til dine ønsker og behov.
Vær åben og nysgerrig
At være åben og nysgerrig over for nye mennesker og deres perspektiver er afgørende for at skabe nye venskaber. Vær opmærksom på, hvordan du hilser på folk, spørg nysgerrigt ind til deres historier og anerkend deres synspunkter, også selvom de måske ikke stemmer 100 % overens med dine egne. Vi har en naturlig tilbøjelighed til at vælge venner, der ligner os selv, men prøv at vær åben for at udforske forskellige slags mennesker, da diversitet ofte fører til spændende og givende venskaber.
Vær modig og tag initiativ
At opbygge venskaber kræver mod og initiativ. Vær villig til at træde ud af din komfortzone, start den første samtale og tag det første initiativ til at invitere den anden på en kop kaffe. Vær ikke bange for at tage det første skridt, da mange mennesker kan være lige så ivrige efter nye venskaber som du er. Og selv hvis ikke de er, vil det oftest tolkes som et kompliment, når et andet menneske rækker ud og viser interesse.
Lyt aktivt og del også ud af dig selv
At være en god lytter er nøglen til at skabe meningsfulde relationer. Vis ægte interesse for andre mennesker, lyt til deres historier og oplevelser, og vær til stede i samtalen. Samtidig er det også vigtigt at dele ud af dig selv – fortæl om dine interesser, perspektiver og historier. Det er kun når vi både formår at lytte og dele ud af os selv, at vi kan lære hinanden at kende.
Hvor finder man nye venner?
At være venskabsparat handler meget om den indstilling du går ind til det med, men det handler også om at opsøge nye steder som fordrer venskabsdannelse. Så nu til det store spørgsmål: Hvor finder man nye venner?
1. Start til en ny hobby og opsøg potentielle venner med fælles interesser
Engager dig i en ny sport, hobby eller fritidsinteresse, hvor du helt naturligt vil møde nye ansigter og potentielle venner. Når du deltager i noget, du virkelig går op i, som f.eks. en sportsklub, danseundervisning eller en keramikklub, har du mulighed for at møde folk med samme interesser som dig. Det skaber en naturlig dialog og samtalestarter om det, I har til fælles, og der er automatisk inkluderet en aktivitet, I kan lave sammen.
2. Deltag i events og kurser
Hvis du ikke er helt klar til at optage en ny hobby, kan en mindre tidskrævende indgangsvinkel også være at deltage i kurser eller events. I de fleste byer finder du bl.a. caféer, barer og aftenskoler, som arrangerer forskellige events, hvor der vil være mulighed for at falde i snak med sidemanden, som med stor sandsynlighed deler nogle af de samme interesser som dig.
I Aarhus har vi f.eks. den kreative Cafe Nifty, som tilbyder kreative kurser og event, og Vinbaren BARe Vin hvor det er muligt at møde nye mennesker over et glas vin.
3. Find nye venner og fællesskaber igennem forskellige apps og hjemmesider
I dag er det ikke kun en kæreste, man kan finde online, der er nemlig også kommet flere apps og digitale opslagstavler, hvor man kan finde fællesskaber og møde nye potentielle venner.
Gå f.eks. på opdagelse hos:
Boblberg.dk – På Boblberg rækker tusindevis af brugere ud til hinanden med samme formål om at starte nye fællesskaber og venskaber. Her kan du oprette opslag på den digitale opslagstavle (såkaldte bobler), hvor du kan søge alt fra nye venner og veninder til en ny træningsmakker, kreaklub eller nogle at tage på vandreture med – det er stort set kun fantasien, der sætter grænser. Du kan også tjekke andres bobler ud og række ud til dem, som virker spændende og har samme interesser som dig selv.
Genlydaarhus.dk – Dette er et lokalt initiativ med base i Aarhus. Her kan du oprette en profil og scrolle dig igennem forskellige sociale opslag på den digitale opslagstavle, hvor folk i alle aldre efterspørger nye venner og fællesskaber. Det gode ved platforme som Genlyd er, at alle er i samme båd. Man bliver taget godt imod, for alle er interesseret i det samme ; at møde nye mennesker og skabe grobund for at nye venskaber kan blomstre. Hvis du selv ønsker at skabe et nyt fællesskab kan du endda ansøge om GENLYD-puljen og søge støtte til initiativer og fællesskaber, der bringer nye mennesker sammen.
Bumble BFF – Bumble er egentlig originalt en datingapp, men har også udviklet en version til venskaber kaldet Bumble for Friends (Bumble BFF). Her kan du i ægte dating-app stil swipe dig igennem forskellige venne-profiler, hvor du kan læse nærmere om både interesser, stjernetegn, livssituation m.v.
4. Opsøg nye fællesskaber igennem forskellige facebookgrupper
Facebookgrupper inden for specifikke emner og interesseområder kan også være en udmærket måde at komme i kontakt med nye mennesker på. Der findes endda også facebookgrupper, hvis specifikke formål er at skabe nye venskaber.
5. Engager dig i frivilligt arbejde og mød nye mennesker
At give noget af din tid til frivilligt arbejde er ikke kun givende for samfundet, men det er også en fremragende måde at møde nye mennesker på. Uanset om det er ved at hjælpe på et dyreinternat, være frivillig i en bar eller støtte en velgørenhedsorganisation, kan du møde andre, der deler dit engagement for en sag eller formål.
Tag eksempelvis et kig hos Frivilligjob.dk, hvor du finder Danmarks største jobportal for frivilligt arbejde inden for mange forskellige emner.
6. Tag på højskoleophold
Man finder næppe et sted, hvor folk er mere venskabsparate end på højskoler. De fleste er selvfølgelig kommet for at lære noget, men mange tager også på højskole netop for at danne nye venskaber.
På hojskolerne.dk finder du en oversigt over ca. 70 godkendte højskoler rundt i landet, med vidt forskellige fokusområder og kurser. Det er en oplagt mulighed for at opsøge nye venskaber, fordi det giver en ret unik mulighed for at være så intensivt sammen uden bagtanker og forstyrrelser. Og er økonomien og tiden ikke til at tage et halvt år ud af kalenderen, findes der også kortere kurser og højskoleophold på blot en uge.
7. Øv dig på at møde nye mennesker hos Ventilen
Hvis ensomheden er vokset sig så stor, at det virker helt uoverskueligt at skulle række ud til nye mennesker, kan det være gavnligt at søge hjælp andre steder. Ventilen er en landsdækkende frivillig social ungdomsorganisation, som arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. De har 22 lokale tilbud fordelt over 20 byer, hvor unge øver sig i at møde nye mennesker i et trygt og ungt fællesskab, hvor der er arrangeret hyggelige aktiviteter, man kan samles om.
8. Genoptag gamle venskaber
En sidste og oplagt mulighed er at genoplive gamle venskaber eller udvikle de venskaber du har i forvejen. Nogle gange mister vi kontakten med gode folk, selvom det faktisk ikke var det vi ønskede. Det kan være pga. udefrakommende omstændigheder, så som flytning, jobskifte eller familieforøgelse. De skiftende omstændigheder gør, at vilkårene for venskabet forandres og derfor skal venskabet også gentænkes hvis vi ønsker at bevare det. Måske kan I ikke længere ses så ofte som tidligere og måske kræver det, at en har en baby med på armen – Men måske kan I også finde på nye måder at være sammen på som tilgodeser begges behov.
Det er præcis ud fra denne grundtanke om venskaber i forandring, at ideen om FriendBox er opstået – En serie af temabaserede oplevelsesbokse som hjælper venner til at afprøve nye aktiviteter sammen og til at forventningsafstemme, udvikle og hylde venskabet.
FriendBox – Tak for dig (2-6 pers.)
359,00 kr.FriendBox – Roomies (2-5 pers.)
299,00 kr.FriendBox – Nytårsboksen 2024 (2-6 pers.)
499,00 kr.Original price was: 499,00 kr..399,00 kr.Current price is: 399,00 kr..FriendBox – Roadtrip (2-6 pers.)
359,00 kr.At få nye venner som voksen kræver en indsats, men det er absolut muligt. Det er vigtigt at huske, at venskaber kan komme i mange former og størrelser. At have en varians af venner med forskellige interesser og baggrunde kan berige dit liv på mange måder. Så vær åben, vær tålmodig og gå efter det, der får dig til at føle dig forbundet med andre mennesker.
Find mere inspiration til dine venskaber her
Giv oplevelser i julegave: 7. Personlige gaveideer til vennen som har alt
12 sjove online aktiviteter du kan lave med vennerne 😊
De 5 kærlighedssprog i venskabet
Venskabstraditioner du kan starte med dine venner i det nye år
Inspiration til julekortet – Hvad skal man skrive?
Hvordan får man nye venner som voksen?
12 Juleaktiviteter du kan lave med vennerne
5 geniale podcasts om venskaber